"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Forskning vid institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Vi är unika med vår breda kompetens inom området mat och måltider. Institutionens tvär- och mångvetenskapliga samarbeten lägger grunden till att skapa ett hållbart samhälle genom att lösa framtidens mat- och nutritionsrelaterade utmaningar.

Läs mer om pågående forskningsprojekt nedan

Nyttiga råvaror på ett bord och kosttillskott i pillerform i en sked bredvid.
Vegansk gastronomi – Ett kulturanalytiskt perspektiv

Projektet undersöker hur vegansk gastronomi utvecklas och förstås genom sociala och kulturella aspekter.

Bönor och frön i skålar på ett bord.
HealthFerm: Hälsofördelar med fermenterade spannmålsbaserade livsmedel

Det EU-finansierade projektet HealthFerm syftar till att möjliggöra en övergång till hållbara, växtbaserade fermenterade livsmedel och dieter.

Samtal med patient
Muskelmassabedömning för bättre diagnos av undernäring

Forskningsprojektet undersöker hur GLIM-kriterierna för diagnos av undernäring kan tillämpas på patienter med kronisk njursjukdom som får hemodialys.

Kvinna som förbereder matlådor. Vy uppifrån.
Personcentrerad kostutbildning för typ 1-diabetes

Studien utvärderar effekterna av en personcentrerad kostutbildning för vuxna med typ 1-diabetes jämfört med nuvarande praxis.

Tallrik och bestick omringad av nyttiga livsmedel såsom frukt och grönsaker.
Mat och måltid i Waldorfförskolan

Projektet undersöker mat och måltider på Waldorfförskolor i Sverige och deras potential som verktyg för lärande och hållbar utveckling.

Grönsaker och nötter
LOCALITY: Hållbara algprodukter för Europa

EU-finansierade projektet LOCALITY syftar till att skapa hållbara värdekedjor för alger i Östersjö- och Nordsjöregionen genom att koppla samman algproducenter med avfallsgenererande sektorer.

Nyttiga råvaror på bord.
FlavourFerm: Hållbara livsmedel genom avancerad fermentering

Det EU-finansierade projektet FlavourFerm syftar till att revolutionera växtbaserade livsmedel genom avancerade fermenteringsteknologier för att skapa smakrika, hållbara och hälsosamma alternativ till animaliska produkter.

Broccoli på ett bord.
Näringstillstånd och nutritionsproblem hos personer med kronisk njursjukdom

Forskningsprojektet undersöker hur man bäst kan använda GLIM-kriterierna för att diagnostisera undernäring hos patienter med kronisk njursjukdom

Händer håller i flera kantareller.
Smak för framtiden

Projektet undersöker hur livsmedel från svenska Arktis kan bidra till biodiversitet och resiliens i livsmedelssystemet genom att rikta sig till ungdomar och uppmuntra deras nyfikenhet på nya smaker.

Nortpop
Kostundersökningsmetoder och kost under tidig barndom

Projektet undersöker metoder för att studera barns kostintag och bedöma kostdata, samt vad småbarn äter och dess påverkan på hälsa och utveckling.

Savojkålshuvud på ett bord.
Alternativa proteiner för ett hållbart EU

Doktorandprojektet undersöker faktorer som påverkar europeiska konsumenters acceptans av alternativa proteiner för att stödja övergången till ett hållbart livsmedelssystem.

Händer som formar degklumpar till bröd på en plåt.
Hem- och konsumentkunskap 2030 – från nuläge till nyläge

Projektet undersöker förutsättningar och förbättringar för undervisning och bedömning i hem- och konsumentkunskap.

Bild på tidtagarur.
Elitidrottselevers komplexa matvardag

Projektet undersöker hur svenska elitidrottselever på gymnasiet hanterar sina ökade energi- och näringsbehov samt hur skolor och lärare stödjer dem.

Bild på gastronomistudenter
Komplexiteten i hållbar gastronomi

Projektet undersöker kulturens roll i att hantera hållbarhetsutmaningar och möjligheter inom den gastronomiska sektorn i Sverige.

En skolmåltid för alla

Syftet med projektet är att öka kunskapen om maten och miljön under skollunchen för elever diagnosticerade med ADHD eller autismspektrumtillstånd.

Vårdpersonal diskuterar
Muskelmassa vid sjukdomsrelaterad undernäring

Projektet undersöker och avser förbättra bedömning och diagnostisering av undernäring, med fokus på muskelmassa.

Elite Sport North

Elite Sport North följer studenters idrotts- och motionsvanor i relation till studiesituation.

Måltidsverksamheten på sjukhus

Doktorandprojektet ska studera en omorganisation av måltidsverksamheten vid en region i Sverige.

Dietist på distans (DiOn)

Detta forskningsprojekt undersöker hur Internetbaserad behandling kan påverka patient, dietist och samhälle.

En rad blodprovsrör fyllda med blod
Vad händer i kroppen när man äter LCHF?

LCHF-kost är en populär, men även omdebatterad kosthållning. I denna feeding trialundersöks bl a hur en ketogen LCHF-kost påverkar riskfaktorer för metabol sjuklighet och fysisk prestation.

Nyttiga råvaror i form av grönsaker, baljväxter, olivolja och ost på ett bort.
ProMeal - mat- och näringsintag vid skollunchen

Denna delstudie inom ProMeal undersöker elevers mat- och näringsintag vid skolluncher i Finland, Island, Norge och Sverige under läsåret 2013/2014.

Senast uppdaterad: 2025-04-29