"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bjud in en ULF:are till lärarrummet

Vill du höra mer om de forskningssamarbeten som genomförts via ULF? Tag chansen att bjuda in forskare som kan berätta mer om erfarenheter och resultat som de fått via ULF-projekt.

Nu finns möjligheten att bjuda in en forskare som berättar om erfarenheter och resultat av praktiknära forskning inom ULF. Du och/eller ditt arbetslag kan bjuda in forskare som berättar om forskning genomförd i samarbete med förskolans och skolans personal. Träffarna kan ske på plats eller distans enligt överenskommelse med berörd forskare.

Läs mer och kontakta gärna oss

FoU-samverkan om matematik i skolan

Det övergripande syftet med forsknings- och utvecklingsprojektet är utveckla undervisning som stödjer elevers lärande om och genom matematisk problemlösning. I detta ingår dels att välja och formulera problem som tränar olika förmågor och har specifika matematiska innehåll, och passar/går att anpassa till alla elever, och dels att utveckla metoder för lärare att stötta elever att utveckla sitt eget tänkande i problemlösningsprocessen.

Läs mer om projektet

Kontaktperson: Johan Lithner

Fjärrundervisning

Läs mer om projektet

Kontaktperson: Jörgen From

Kunskapande och verksamhetsutveckling i samverkan – tillgänglig lärmiljö för alla elever

Forskningsprojektets övergripande mål är att utveckla en verksamhetsinriktad undervisningsdesign med tillgängliga lärmiljöer som kan främja lärandet hos alla elever.

Läs mer om projektet

Kontaktperson: Kim Wickman

FoU-samverkan för att stärka medborgarbildning inom yrkesprogrammen

Ett övergripande mål med forsknings- och utvecklingsprojektet är att utveckla kunskap om hur undervisning inom de korta kurserna i historia, naturkunskap, religionskunskap och samhällskunskap kan stödja yrkeselevers utveckling av kunskaper och förmågor som bidrar till deras medborgarbildning (MB). I projektet ingår dels didaktiska och organisatoriska frågor, dels enkätstudier kring elevers uppfattningar. Projektet utgår från en definition av MB som inkluderar en undervisning där eleverna ges möjlighet att arbeta med värdefrågor, utveckla perspektivmedvetenhet, argumentation, kritiskt tänkande och att kunna ta ställning.

Läs mer om projektet 

Kontaktpersoner

Christina Ottander (Nk)

Kristina Ledman (Hi, Sk)

Eva Knekta (Nk, enkät)

Katarina Kärnebro (Re, yrkesutbildning generellt)

Torbjörn Lindmark (Sk, Hi)

Glesbygdsskolenätverket

Syftet är att bilda ett glesbygdsskolenätverk vars mötesplats utgörs av digitala och fysiska möten och genom nätverket och utifrån lärares behov av utveckling och lärande bidra till kollegialt lärande och kompetensutbyten inom och mellan glesbygdsskolor.

Läs mer om projektet

Kontaktperson

Gerd Pettersson

Senast uppdaterad: 2023-01-17