Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Målet med min forskning är att undersöka och förbättra arbetsmiljön. Hur kyla, buller och vibrationer från maskiner påverkar hälsan hos arbetare och hur man kan minska risken för ohälsan.
Under mitt pågående projekt, har jag tillsammans med mina kollegor, arbetat fram en mer användarvänlig hemsida för den svenska nationella vibrationsdatabasen.
https://www.vibration.db.umu.se/app/
Vi hoppas att fler ska genomföra riskbedömningar av vibrationer på arbetsplatserna med hjälp av detta digitala verktyg.
Målet med min forskning är att förbättra arbetsmiljön och minska ohälsan bland arbetare. Framförallt jobbar jag med arbetsmiljöer inom bygg-, tillverknings-, och gruvindustrin. Min forskning i stort, fokuserar på hur buller, arbete i kalla miljöer och vibrationer från maskiner (fordon och handhållna maskiner så som tigersågar, slipmaskiner, och hammare) påverkar risken för skador bland arbetare.
Tidigare forskningsprojekten har handlat om hur buller och kyla bland byggarbetare påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom och hörselnedsättning. Dessa forskningsprojekt är möjliga att genomföra tack vare finansiering från AFA försäkring. Andra forskningsprojekt jag är inblandad i handlar om att kartlägga bullerbelastningen bland vibrerande maskiner som byggts om för att vibrera mindre samt kartlägga hur vibrationer från fordon och handhållna verktyg, samt kyla inom olika yrken har varierat genom åren.
Jag började forskningsbanan vid Umeå universitet, hos yrkes- och miljömedicin, med att doktorera om hur buller och vibrationer från handhållna maskiner (slipmaskiner och hammare) tillsammans ökar risken för hörselnedsättning. Efter disputationen gjorde jag min post-doc i Uleåborg och Arbetshälsoinstitutet, där jag fortsatte min forskning, men nu med fokus på hur kyla och vibrationer fysiologiskt påverkar våra händer. Efter 1 ½ år i Finland flyttade jag tillbaka till Umeå och yrkes- och miljömedicin där jag just nu avslutat ett forskningsprojekt om vibrationsbelastning bland demoleringsarbetare.
Föreläser främst inom yrkesexponeringar av buller, vibrationer och kyla men föreläser även om samhällsbuller. Kursansvarig inom magisterprogrammet Arbetsliv och hälsa sen 2016. Kursansvarig för Fysikaliska och Kemiska aspekter på arbetsmiljön inom företagssköterskeinriktningen inom magisterprogrammet arbetsliv och hälsa. Tidigare kursansvarig för introduktionskursen och tidigare inriktningsansvarig för inriktningen mot arbetsmiljöteknik inom Arbetsliv och hälsa. Föreläser om samhällsbuller inom kursen Hälsoeffekter inom kandidatprogrammet i Miljö- och hälsoskydd. Tidigare föreläst och handlett blivande arbetsmiljöingenjörer vid Umeå Universitet.
Broschyr framtagen för de som arbetar i bullrig miljö.
Broschyr som riktar sig till de som arbetar i kyla.
Broschyr framtagen för de som arbetar med vibrerande maskiner.
Broschyr som vänder sig till arbetsgivare.
Här hittar du underlag för att själv kunna trycka upp Vibrationsstickan och använda i ditt arbete.
Forteanslag för projekt med målet att minska nervskador bland arbetare som använder vibrerande maskiner.