Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Psykolog och forskare med huvudsakligt fokus på urfolks och mäns hälsa, med särskilt intresse för mental hälsa och suicid i Sápmi och Arktis.
Mitt namn är Jon Petter Stoor, Pikku-Nilsá Ánde Biehtár, och jag är en samisk/svensk leg psykolog och forskare (PhD) från Giron/Kiruna och Laeváš sameby i nordligaste Sverige. Jag bor i dag i Ubmeje/Umeå och är stolt far till två flickor.
Mina forskningsintressen rör framförallt samisk hälsa, med huvudfokus på psykisk hälsa, suicid och suicidprevention bland samer - särskilt män - i Sverige och Norge. Jag har också ett stort intresse för urfolkshälsa i Arktis, och för mäns hälsa i allmänhet. Jag doktorerade i december 2020 på avhandlingen Suicide among Sámi – Cultural meanings of suicide and interventions for suicide prevention in Nordic parts of Sápmi vid Senter for Samisk Helseforskning, UiT - Norges Arktiske Universitet.
Tidigare har jag arbetat med psykosocial hälsa bland samer för Sametinget - Sámediggi - i Sverige, och tagit fram en plan för suicidprevention bland samer i Norge, Sverige och Finland, för SANKS (Samisk Nasjonal Kompetansetjeneste - psykisk helsevern og Rus) och Samerådet. Under 2017-18 var jag en del av den kommission som tog fram ett förslag till etiske retningslinjer (ethical guidelines) i samisk helseforskning i Norge. Vårt förslag har sedan dess accepterats och omvandlats till policy, och jag är sedan augusti 2020 ersättare i Sakkyndig etisk komité for samisk helseforskning, som har mandat att ge samiskt kollektivt samtycke till samiska hälsoforskningsprojekt i Norge. Till detta är jag utsedd av Sametinget på svensk sida.
Jag har också arbetat med internationella suicidpreventionsprojekt för urfolk i Arktis genom Arktiska rådets arbetsgrupp för hållbar utveckling (Sustainable development working group), och jag är en tidigare styrelsemedlem för International Union for Circumpolar Health.
Under 2018-19 representerade jag Sverige som Fulbright Arctic stipendiat, inom det tematiska området "resilienta samhällen" (resilient communities) genom Fulbright Arctic Initiative. Som Fulbrightforskare samarbetade jag med Centre for Alaska Native health research, University of Alaska - Fairbanks (UAF), AK, US.
Som forskare inom området urfolkshälsa är jag mycket medveten om vikten av att samverka med urfolk själva, och förutom att samarbeta med de samiska parlamenten i Norge och Sverige försöker jag samarbeta tätt med samiska icke-statliga organisationer, såsom ungdomsorganisationen Sáminuorra, Sámiid Riikasearvi (Svenska Samernas Riksförbund - SSR) och det internationella Samerådet.
Jag är huvudsakligen anställd som forskare vid EpiGH, UmU men har också en mindre tjänst (20%) som forskare vid vid Senter for Samisk Helseforskning, UiT - Norges Arktiske Universitet.
Under 2021 arbetar jag huvudsakligen med följande uppdrag:
Jag är också kommissionsmedlem i två internationella Lancet-kommisioner, där vi väntas bli klara med våra rapporter under 2021/2022. Dels med fokus på hälsa i arktis, och dels med fokus på suicidalitet och suicid globalt.
Jag har begränsade undervisningsuppdrag under 2021 men undervisar i mindre omfattning kring kvalitativ metod, urfolkshälsa, samisk hälsa och etik i samisk hälsoforskning - huvudsakligen på masterkurser vid EpiGH och doktorandkurser vid Medfak.