Bild: Mostphotos
Ny kunskap är en förutsättning för att möta samhällets utmaningar. Forskning är tillsammans med utbildning Umeå universitets viktigaste bidrag för att möjliggöra omställningen till ett hållbart samhälle.
Vid Umeå universitet bedrivs mångvetenskaplig och stark forskning inom hållbarhet och hållbar utveckling. Det handlar om allt från framtida energikällor, antibiotikaresistens och nya behandlingsformer mot cancer, till vad som ligger i själva hållbarhetsbegreppet, hur klimatförändringar påverkar vår hälsa, och på vilka sätt vi som enskilda individer kan leva mer hållbart.
Det är ofta i mötet med det omgivande samhället som akademisk kunskap gör skillnad genom att skapa nytta och innovation. Universitetet har en omfattande samverkan med företag och organisationer inom såväl långsiktiga partnerskap som tidsbegränsade projekt. Hållbarhet finns integrerat i alla våra strategiska partnerskap. Umeå universitet Holding AB, vars verksamhet har sin utgångspunkt i universitetets vision, stödjer nyttiggörande och kommersialisering av forskares och studenters innovationer.
Handlingsplan för klimat och hållbarhet innehåller universitetets inriktningsmål och övergripande aktiviteter för perioden 2021-2023. Här redovisas resultaten av uppföljningar för de två beslutade målen inom fokusområdet forskning och nyttiggörande.
Mål 3. Universitetets forskning om hållbar utveckling ska öka
Universitetets forskning om hållbar utveckling ska öka. Här redovisas citeringsindex (FWCI-värden). Under perioden 2017 - 2022 var citeringsindex högst, i fallande ordning från 4.93 till ca 2.1, för publiceringar som bidrar till följande globala mål: SDG16>SDG2>SDG6>SDG 3> SDG 13>SDG 8>SDG11. Flest publiceringar kopplas till SDDG3. Dessa motsvarar knappt hälften av alla publikationer från universitet. Därefter publiceras mest inom SDG13>SDG7>SDG10>SDG5.
För mål 3 har vi valt att använda indikatorn FWCI. Under perioden 2017-2022 var Umeå universitets högsta FWCI-värden, i fallande ordning från 4.93 till ca 2.1, för publiceringar som bidrar till de globala målen:
Mål 4. Kunskapen hos forskare och medarbetare nyttiggörs i samverkan med det omgivande samhället och i universitetets miljö- och hållbarhetsarbete
För mål 4 har vi valt indikatorn "Genomförda samverkansprojekt". Här är några projekt som genomförts de senaste åren:
Umeå universitet ansluter sig till Umeå klimatfärdplan, för att bidra till ett klimatneutralt Umeå 2040.
Professor Maria Nilsson kommer att föreläsa under FN:s klimatkonferens COP27.
Smarta och hållbara lösningar utvecklas för europeiska städer.
Cirka 80 forskare och frågeställare träffades online när mötesplatsen AIMday för första gången hölls digitalt.
Hur kan vi bidra, och med vad? Under SEE Hållbarhetsvecka gav universitetsdirektör Hans Wiklund sina tankar.
Universitetet och Akademiska Hus har tecknat ett samverkansavtal för att uppnå ett än mer hållbart campus.
Sofia Långström studerar hur hållbarhet inkluderas i allmännyttiga bostadsbolag och hur bostadsbolaget arbetar med hållbarhetsfrågor i olika processer.
Forskning om hur hållbarhetsfrågor kan behandlas i förskola och skola för att möta barns existentiella tankar.
I vår forskning arbetar vi tvärvetenskapligt med fokus på att åstadkomma en hållbar utveckling i norr.
Läs om vad vi utvecklar inom utbildning, forskning och samverkan för att möta de globala hållbarhetsmålen.
UTRI vill främja forskningssamverkan inom universitetet kring omställningen mot hållbar utveckling.
Vi samordnar universitetets forskning om effekterna som ett förändrat klimat skapar i arktiska ekosystem.