Vill du stödja personer att kunna göra de aktiviteter de vill eller behöver för att ha en meningsfull vardag och vara en del av samhället? Som arbetsterapeut möter du personer som av olika anledningar har stora utmaningar i sina liv på grund av olika sjukdomar, funktionsnedsättningar och sociala förhållanden.
Som student utvecklar du kunskap och färdigheter för att tillsammans med dina kommande klienter kunna lösa aktivitetsproblem och möjliggöra en önskad livssituation. En arbetsterapeut behöver vara empatisk, lyhörd, kreativ, lösningsfokuserad och ha förmåga att se styrkor hos alla människor.
Under utbildningen tillägnar du dig kunskap om människan ur flera vetenskapliga perspektiv. Du utforskar kroppens uppbyggnad, funktioner och störningar och lär dig om aktivitetens betydelse för människans hälsa. Du studerar också människans beteende och drivkrafter under kurser inom beteendevetenskap och samhällsvetenskap.
Arbetet innebär att rehabilitera, habilitera och förebygga ohälsa hos människor i alla åldrar, livssituationer och hälsotillstånd. Du behöver därför en bred teoretisk kunskap för att hitta lösningar anpassade för individen. Utbildningen varvar teori med praktik - på så sätt får du träna på att använda den teoretiska kunskapen i verkliga situationer.
Under första året studerar du samspelet mellan människa, miljö och aktivitet ur olika vinklar. Under det här året får du dina kunskaper om människan och hennes behov av aktivitet och delaktighet i ett socialt sammanhang, samt vilka negativa konsekvenser som kan uppstå om behovet inte uppfylls.
Mycket av undervisningen sker genom litteraturläsning, föreläsningar, praktisk undervisning och laborationer. Examinationer görs på olika sätt och kan ske både muntligt och skriftligt, individuellt eller i grupp och både teoretiskt och praktiskt.
Under år två går du vidare och testar dina kunskaper om människan i praktiken. Hur kan du som arbetsterapeut jobba tillsammans med personer med begränsningar till följd av sjukdomar, skador eller andra påfrestningar för att de ska ta sig förbi dessa begränsningar?
Du lär dig att professionellt resonera och agera för att genomföra arbetsterapeutiska utredningar, skapa insatser och utvärdera resultatet av dessa. Undervisningen handlar om insatser för individer eller grupper i hemmet, på institution, i olika boenden eller ute i samhället, och du får själv reflektera över olika möjliga vägar för att lösa problemen utifrån de kunskaper du fått under första året.
Du gör även din första praktik (VFU) under 8 veckor.
Tredje året har fokus kreativitet, ledarskap och samverkan. Du utvecklar din förmåga att på egen hand kritiskt värdera och tillämpa teori och praktik inom olika områden, framförallt under den nio veckor långa praktiken (VFU).
Detta sista år skriver du ditt examensarbete inom ett område som du vill undersöka och fördjupa din kunskap om relaterat till arbetsterapi. Det kan ibland handla om att göra en studie i samarbete med någon forskare vid enheten.
Hur påverkar naturen vår hälsa? Sofia Nilsson och Klara Danhard berättar om sitt examensarbete som handlar om just detta.
Om du vill kan du också läsa delar av utbildningen utomlands.
Vill du se mer av vad en arbetsterapeut gör, eller är du kanske osäker på om det är något för dig.
Kolla instagramkontot Arbetsterapi, Umeå universitet, och även Arbetsterapi Sverige eller Sveriges Arbetsterapeuter för att få en känsla av vardagen för en arbetsterapeut.
År 1 Tema: Människa–Miljö–Aktivitet
Arbetsterapi – meningsfull aktivitet, delaktighet och hälsa. Arbetsterapi – processmodeller. Utveckling, motivation och lärande – beteendevetenskap i arbetsterapi. Rätten till aktivitet – samhällsvetenskap i arbetsterapi. Humanbiologisk grundkurs.
År 2 Tema: Utredning–Intervention–Utvärdering
Arbetsterapi – professionellt förhållningssätt. Hälsa, sjukdom och funktionshinder. Verksamhetsförlagd utbildning. Folkhälsa, sjukdom och funktionshinder.
År 3 Tema: Kreativitet–Ledarskap–Samverkan
Arbetsterapeuten som entreprenör och ledare. Examensarbete. Innovation i samverkan. Verksamhetsförlagd utbildning.
Få yrken har så positiva framtidsutsikter som arbetsterapeutens och arbetsmarknaden utökas ständigt med nya arbetsområden. Många jobbar med rehabilitering inom hälso- och sjukvård, på sjukhus och hälsocentraler, inom äldrevård och omsorgsverksamhet. Andra exempel är skolor, företagshälsovård, Försäkringskassa och Arbetsförmedling.
Som arbetsterapeut kan du jobba inom hjälpmedelsverksamhet. Att arbetsterapeuter vet hur hjälpmedel ska användas och förstår hjälpmedlens funktioner. På hjälpmedelscentraler arbetar arbetsterapeuter som hjälpmedelskonsulenter. En arbetsterapeut kan även arbeta med utveckling av hjälpmedlen.
Bli din egen chef
Antalet privata vårdföretag ökar och bidrar på många sätt till arbetsterapeuternas allt bredare arbetsmarknad. Enskilda arbetsterapeuter driver antingen egen verksamhet eller jobbar i team med andra i branschen som psykologer, sjukgymnaster och annan rehabpersonal med flera – ibland under ett gemensamt företagsnamn.
Nya utmaningar
Du behöver inte byta yrke för att hitta nya utmaningar. Byter du specialområde öppnar sig nya möjligheter. Bredden i utbildningen ger dig en stabil och flexibel grund att stå på. För de människor du möter i ditt yrke förändras tillvaron i vardagen hela tiden, vilket också medför nya utmaningar för dig som arbetsterapeut.
Du kan fortsätta studera på masterprogrammet inom arbetsterapi, och du kan ta en magisterexamen efter ett års studier. Du kan efter magisterexamen studera vidare till specialist inom olika verksamhetsområden.
Efter fortsatta studier kan du också ta klivet till en doktorandutbildning och forskning.
Möt tidigare studenter på jobbet
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.
Sök senare del av det här programmet