Huvudmenyn dold.

Med anledning av kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina är en våldshandling och humanitär katastrof och universitetet följer händelseutvecklingen kontinuerligt. Här hittar du innehåll om universitetets åtgärder, relevant forskning samt tips på experter inom området.

Nyheter från universitetet

Lärarstudenter utbildas inför att ta emot elever från Ukraina
Publicerad: 13 maj, 2022

Föreläsningar och diskussioner förbereder studenterna för att ta emot nyanlända elever från Ukraina.

Fem miljoner kronor till stöd för ukrainska forskare
Publicerad: 01 apr, 2022

Umeå universitets rektor har beslutat att reservera fem miljoner kronor till mottagande av ukrainska forskare.

Kriget i Ukraina: Vad gäller för forskare och studenter – vanliga frågor och svar
Publicerad: 24 mar, 2022

SUHF har sammanställt vanliga frågor och svar som uppkommit med anledning av kriget.

Samarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus avbryts omedelbart
Publicerad: 08 mar, 2022

Efter regeringens uppmaning har en handfull samarbeten omedelbart satts på paus vid Umeå universitet.

Är du student i Ukraina med frågor om att byta till Umeå universitet?

Läs mer på sidan Du som har utländsk utbildning och Senare del av program, eller kontakta vårt Infocenter.

Stöd för studenter och medarbetare

Universitetet har olika stödfunktioner för att till exempel erbjuda professionellt samtalsstöd. Studenthälsan prioriterar studenter som kommer från områden som berörs av kriget.

Stöd till studenter

Stöd till medarbetare

Pressinformation

Expertlista: kriget i Ukraina

Experter inom flera olika områden som kan vara relevanta i rapportering och bevakning av kriget i Ukraina.

Press

Här hittar du aktuell information som riktar sig till journalister och media.

Scholars at Risk

Umeå universitet är medlem i Scholars at Risk (SAR) sedan 2016. SAR är ett internationellt nätverk som arbetar för att värna akademisk frihet och ge skydd åt riskutsatta forskare. Över 500 lärosäten, varav 21 i Sverige, är medlemmar i nätverket.
Läs om SAR i solidaritet med Ukraina (på engelska)