Läkare är ett mångfacetterat yrke och som läkare har du en rad karriärmöjligheter framför dig. Läkarprogrammet vid Umeå universitet har fokus på läkarrollen i en föränderlig och global miljö och är utformat för att gradvis introducera dig till yrket. Här bygger du en bred kunskap om människan genom kombinationen av medicinska kunskaper och praktiska färdigheter.
"I Storuman får Emil Carstedt en handledare som följer honom genom hela den kliniska utbildningen"
"Växelverkan mellan det praktiska hantverket, existentiella frågor och det intellektuella är stimulerande."
Läkarprogrammet som löper under 12 terminer och ges vid fyra studieorter, leder till läkarexamen och ger behörighet att söka läkarlegitimation från Socialstyrelsen. Utbildningen förbereder dig för bastjänstgöring och specialistutbildning, och den ger goda kunskaper och de färdigheter som behövs i såväl dagens som morgondagens sjukvård.
Under de inledande teoretiska terminerna lär du dig om den friska kroppen, sjukliga förändringar och om hälsofrämjande arbete. Under de kliniska terminerna träffar du patienter och tränar på det praktiska arbetet som läkare inom sjukvården.
Under de två nivåerna bygger du kontinuerligt på din kunskap. En basvetenskaplig nivå som omfattar termin 1-5 och ges vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus. Den klinikförberedande nivån, termin 6-12, ges vid fyra studieorter och sjukhusen på orterna: Umeå, Luleå/Sunderbyn, Östersund och Sundsvall.
Basvetenskaplig nivå, termin 1-5
De inledande teoretiska terminerna lär dig om den friska kroppen, dess uppbyggnad och hur den fungerar. Du introduceras till cellens- och organsystemens struktur och funktion samt kroppens attack- och försvarsmekanismer. Sen följer en fördjupning i sjukdomslära, olika symptom och diagnostiska metoder.
Termin 5 är en klinisk förberedelsekurs där verksamhetsintegrerat lärande, dvs. praktik inom sjukvården, gradvis introduceras. Du kommer få löpande information om programmets fyra studieorter och kan även besöka ett av sjukhusen inför studieortsvalet.
Klinikförberedande nivå, termin 6-10
Senare delen av utbildningen genomförs läkarprogrammet till stora delar som en praktisk klinisk utbildning i nära samarbete med hälso- och sjukvården i Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Jämtland-Härjedalen samt Region Västernorrland. Inför dessa terminer har du möjlighet att önska studieort vilket innebär att du antingen fortsätter studierna i Umeå alternativt flyttar till Luleå, Östersund eller Sundsvall.
Under de kliniska terminerna arbetar du patientnära, på sjukhus och inom primärvård tillsammans med handledare, sjukvårdspersonal och ibland med studenter från andra program. Du omsätter teoretiska kunskaper i praktiken, tränar undersökningsteknik och deltar i simuleringsövningar. En stor del av tiden medverkar du i vården på kliniker och avdelningar och får vartefter ta mer ansvar i patientarbetet. Syftet är att med nära handledning öva professionens kärnaktiviteter till den självständighetsnivå som krävs för examen.
Termin 10 ägnas åt att skriva examensarbete och de sista terminerna ökar självständighetsgraden när du bland annat har egen mottagning och möter olika patienter i vården. Under dessa terminer har du även möjlighet till internationellt utbyte.
Du breddar och fördjupar dina kunskaper och färdigheter kontinuerligt genom kurserna. Systematiskt byggs en trygg kunskapsbas inom medicin liksom ett vetenskapligt och professionellt förhållningsätt med utvecklad förmåga till reflektion och analys.
Flera ämnen ingår i en och samma kurs med en integration mellan basvetenskaper och klinisk medicin. Löpande genom alla terminer ges ett sammanhållet ämne i Professionell Utveckling med målet att du som läkare har en god förmåga till samarbete och kommunikation och att du har kunskap om etik och mänskliga rättigheter.
Inlärning är en aktiv process som kräver eget arbete, enskilt och i grupp. Undervisningen är därför organiserad så att den erbjuder en balans mellan schemalagd undervisning och tid för eget kunskapsinhämtande. Den bedrivs genom en kombination av föreläsningar, fallbaserat lärande, case, seminarier och gruppövningar.
Inom läkarprogrammet finns några inriktningar att välja på redan från termin 1. Du kanske är intresserad av hälsovård i glesbygd eller läkaryrket i andra länder? Vill du kunna kombinera en elitidrottssatsning med studierna eller är du intresserad av forskning?
Internationalisering
Under studierna har du möjlighet att lägga delar av din utbildning i ett annat land. Du kommer även möta internationella studenter på utbyte, läsa hela moment och kurser på engelska samt ta del av digitala föreläsningar från läkare runt om i världen. Studier i ett annat land ger dig en betydelsefull erfarenhet i din kommande yrkesroll och inte minst en oförglömlig upplevelse.
Studenterna gör huvudsakligen praktik eller examensarbete under sina utbyten. Bland annat åker en del studenter till Vietnam under termin 11 för utbyte och praktik inom pediatrik och obstetrik/gynekologi.
”En fantastisk upplevelse att få resa med klasskamrater och uppleva Vietnam blandat med klinisk praktik som gett nya perspektiv om sjukvård i ett utvecklingsland.” Karl Ingard, Läkarstudent Termin 11, Östersund
Estelle Naumburg är lektor i pediatrik och berättar att internationaliseringen och samarbetet med Vietnam är prisbelönt och har inneburit ett lyft för hela läkarutbildningen. Läs mer: Lärarteam får pris för internationalisering.
Eftersom termin 10 består av examensprojekt är det vanligt att studenter på läkarprogrammet tar möjligheten att göra det i ett annat land. Eline beskrev sitt examensarbete från Ecuador om traditionella barnmorskor i djungeln så här:
”Det är otroligt roligt, lärorikt, ögonöppnande och spännande! Du
kommer ha ett väldigt unikt projekt. Du får chans att upptäcka världen, äta god mat och skapa minnen för livet. Ta chansen!”
Läs mer om intenationalisering och utbyte vid Umeå universitet.
Glesbygdsmedicinspåret
Sedan 2018 finns ett glesbygdsspår som valbar inriktning. Umeå universitet är enda lärosätet i landet som erbjuder en specialisering inom glesbygdsmedicin. Inom det här spåret får du utökad klinisk praktik i primärvård och glesbygd från termin 5, bland annat i Storumans sjukstuga och Lycksele lasarett.
I framtiden kommer mer av sjukvård och utbildning att förläggas till primärvård. Glesbygdsspåret är en satsning i syfte att öka intresset för och främja rekrytering av läkare till länets glest befolkade områden. Fördelarna för dig som läkarstudent är mer kliniktid i primärvård och en tätare kontakt med både handledare och övrig vårdpersonal.
”I Storuman är jag inte en i mängden, de kommer att lära känna mig och de kommer att veta vad jag kan och inte. Jag får samma handledare som följer mig i min utveckling, så jag tror att jag kommer att få ut mycket av den kliniska utbildningen.” Emil Carstedt, läkarstudent vid glesbygdsmedicinspåret
Ansökan till glesbygdsspåret sker under termin 4. Blir du antagen kommer du att under cirka 100 dagar utspridda över termin 5-11 genomföra studierna vid sjukstugan i Storuman och Lycksele lasarett. Den mesta studietiden gör du tillsammans med studiekamraterna i Umeå vid Norrlands universitetssjukhus eller på distans.
Elitidrottsavtal
Elitidrottsavtal vänder sig till dig som är elitidrottare.
Elitidrottsavtalet skapar möjligheter
”Det är en fantastisk möjlighet att få göra både det man brinner för just nu OCH samtidigt säkra sin framtid. Även om man inte kan studera 100% så finns möjligheten att få ett anpassat upplägg och man får all den hjälp man behöver för att klara av båda delarna samtidigt.” Isabelle lagkapten i basket, Termin 8
Forskaraspirantutbildning
Som student vid Medicinska fakulteten kan du ansöka om att bli forskaraspirant. Det innebär att du parallellt med studierna provar på forskning. Du får en inblick i den medicinska forskningens vardag och skapar en bra grund för en forskarutbildning.
Forskaraspirantverksamheten startade 2011 och omfattar 20 platser/år. Under 2-3 år deltar du i praktiskt forskningsarbete, gör litteraturstudier och metodutveckling samt knyter värdefulla kontakter med framgångsrika forskare vid fakulteten.
”Forskaraspiranterna är en unik möjlighet för studenter vid Medicinska fakulteten att tidigt intressera sig för och delta i forskning.” André Nyberg, styrgruppen för forskaraspiranterna.
Mesta tiden ligger inom stipendiefinansierade projekt vilket ger dig möjligheten att sommarjobba med forskning i upp till tre år. Under terminerna är du associerad forskningsgruppen och bjuds in till nätverksträffar med andra forskaraspiranter och till föreläsningar.
Läs mer om forskaraspiranterna
Läkarprogrammet vid Umeå universitet ges vid fyra studieorter - Sunderbyn i Luleå, Sundsvall, Umeå och Östersund. Du inleder studierna och pluggar fram till och med termin 5 i Umeå tillsammans med alla kursare. Därefter görs ett studieortsval där du har möjlighet att önska vid vilken av våra studieorter du sedan flyttar till för att fullfölja din utbildning.
Termin 1
Introduktion, Cellens struktur och funktion
Termin 2
Organsystemens struktur och funktion
Termin 3
Organsystemens struktur och funktion, Attack och försvar
Termin 4
Sjukdomslära, symtom och diagnostik
Termin 5
Klinisk förberedelsekurs
Termin 6-9
Klinisk medicin 1
Klinisk medicin 2
Klinisk medicin 3
Klinisk medicin 4
Termin 10
Examensarbete
Termin 11
Klinisk medicin 5
Termin 12
Klinisk medicin 6, sista terminen finns två valbara kurser, avancerad nivå
Medicinsk vetenskap är oerhört bred - från molekylärbiologi till hur människan fungerar i samhället. Lika mångfacetterade kan arbetsuppgifterna för en läkare vara. Du kan välja allt ifrån en bred kompetens som distriktsläkare till en smalare inriktning vid ett universitetssjukhus
Du kan ha verksamheten fylld av patienter eller välja en specialitet där du möter dem i form av prover eller bilder. Du kan ägna hela din tid åt forskning, eller låta den bli en del av ditt yrkesutövande. Oavsett vilken väg du väljer finns goda framtidsutsikter för dig som läkare.
Är det svårt att komma in på läkarprogrammet vid Umeå universitet?
Ja, läkarprogrammet är ett av de mest sökta programmen på universitetet. Här finns antagningsstatistik från UHR, Antagningsstatistik - Universitets- och högskolerådet och här finns mer information om urvalsprocessen.
Jag är antagen men har inte möjlighet att börja. Kan jag behålla min plats till nästa år?
Om du har giltiga skäl kan du ansöka om att skjuta på din studiestart. Här får du veta vad som krävs och hur du ska göra för att ansöka, Ansökan om anstånd med studiestart.
Jag står som reserv, hur stor chans har jag att komma in?
Det är svårt svara på och vi ”gissar” inte på chansen att komma in via reservplats, då det bygger på de som har fått en plats och hur de väljer att göra. Står du som reserv är det viktigt att dagligen kolla mejl och vara tillgänglig på telefon så att du inte missar ett platserbjudande. Vi hör av oss till nästa reserv på tur omedelbart om det uppstår en ledig plats.
Kan jag tillgodoräkna mig tidigare studier? Hur gör jag?
Vi gör inga förhandsbedömningar, en fullständig bedömning sker i samband med att du ansöker om tillgodoräknande när du blivit antagen. Sedan kan du utifrån bedömningen erbjudas kursplats på termin som du är behörig till i mån av ledig kursplats. Du kan själv göra en bedömning utifrån hur vårt läkarprogram är uppbyggt. Generellt kan sägas att då vi har en ny läkarutbildning som är 12 terminer och som även ger läkarlegitimation, har examenskraven förändrats och varje termin innehåller olika moment som är mer specifika mot läkaryrket och läkarlegitimationen. Av den anledningen är det inte möjligt att tillgodoräkna så mycket från andra utbildningar/kurser.
Fler frågor?
Har du fler frågor, kontakta vår studievägledning: lp.syv.medfak@umu.se