Arbetar med undervisning och med forskning. Forskning som jag driver handlar om att öka kunskapen om aktiviteters roll och betydelse för hälsa hos den äldre människan.
Akademiska examina: Leg arbetsterapeut 1991, Medicine doktorsexamen i arbetsterapi, Umeå universitet 2006. Docent i arbetsterapi vid Umeå universitet 2014, professor sedan 2018.
Universitetstjänstgöring: Professor vid Enheten för Arbetsterapi, Umeå universitet.
Undervisning: Undervisar på arbetsterapeutprogrammet, både på grundläggande nivå och på avancerad nivå. Kursansvarig för kursen Fördjupningsarbete i arbetsterapi 30 hp.
Forskning: Min forskningsinriktning är riktad mot den äldre människans aktivitetsrepertoar och hur aktiviteter påverkar hur mående, hälsa och välbefinnande. Är aktiv i flera olika forskningsprojekt, dessa är organiserade inom forskargruppen UME-ACT där jag fungerar som gruppledare. I de olika projekten studeras aktiviteter bland äldre på olika sätt exempelvis via större databaser, genom personliga intervjuer (kvalitativa intervjuer), genom deltagande aktionsforskning, genom verktyg som teknik & dagböcker liksom genom interventions- och implementeringsstudier.
Mera information om respektive projekt kan du läsa på forskargruppens hemsida. Forskargruppen har nationellt och internationellt samarbete bl.a. med Karolinska Institutet, Stockholm; Colorado State University, USA; Edith Cowan University, Australien och Åbo Akademi, Vasa, Finland. I forskargruppen UME-ACT arbetar bland annat: Emil Rapo, Doktorand och Leg Arbetsterapeut; Therese Nordin, Doktorand och Leg Arbetsterapeut; Josefine Lampinen, Doktorand och Leg Arbetsterapeut; Erika Johansson, Post Doc och Leg Arbetsterapeut, Madeleine Blusi, Post Doc och Leg Sjuksköterska
Vi har även samarbete i olika projekt med personer som har expertkunskaper exempelvis fysioterapi, geriatrik, etnologi, epidemiologi, omvårdnad, datavetenskap och hälsoekonomi.
Jag är ledamot i eHälsa-rådet och i Medicinska fakultetens råd för AI (MAI), är ordförande för Strategiska forskningsområdet vårdvetenskap (SFO-V) här i Umeå och är rådgivare till medicinska fakultetens ledningsgrupp.
Läs mer om Ingeborgs forskning på hemsidan för UME-ACT.
Se film: Morgondagens medicin - social samvaro på recept?
Ingeborg Nilsson, professor i arbetsterapi, samarbetar med datavetenskap för att anpassa teknik för seniorer.
Forskaren Ingeborg Nilsson samarbetar med Umeå kommun och Husläkarna för att testa social aktivitet på recept.
Ingeborg Nilssons forskning handlar om betydelsen av social samvaro och sociala nätverk.
Debattartikel i VK den 24 mars 2020