Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 15 april 2021)
I antagningsordningen beskrivs nationella och lokala regler som gäller för anmälan, behörighetsprövning, urval, antagning och liknande till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Umeå universitet. Antagningsordningen gäller även förutbildningen Tekniskt-naturvetenskapligt basår. Antagningsordningen innehåller även information om hur urval går till och hur ansökningar och övriga antagningsfrågor behandlas. Denna antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå gäller för läsåret 2019/2020, dvs antagning till sommarkurser 2019, höstterminen 2019 och vårterminen 2020.
Regel - Antagningsordning för utbildning på grund- och avancerad nivå läsåret 2019-2020
I antagningsordningen beskrivs nationella och lokala regler som gäller för anmälan, behörighetsprövning, urval, antagning och liknande till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Umeå universitet. Antagningsordningen gäller även för högskoleförberedande och behörighetsgivande utbildning. Den innehåller också information om hur urval går till och hur ansökningar och övriga antagningsfrågor behandlas. Denna antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå gäller för läsåret 2020/2021, det vill säga antagning till sommarkurser 2020, höstterminen 2020 och vårterminen 2021.
Regel - Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå läsåret 2020-2021
I antagningsordningen beskrivs nationella och lokala regler som gäller för anmälan, behörighetsbedömning, urval, antagning och liknande till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Umeå universitet. Antagningsordningen gäller även för högskoleförberedande och behörighetsgivande utbildning. Antagningsordningen innehåller även information om hur urval går till och hur ansökningar och övriga antagningsfrågor behandlas. Denna antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå gäller för läsåret 2021/2022, det vill säga antagning till sommarkurser 2021, höstterminen 2021 och vårterminen 2022. Med utbildning avses all utbildning, dvs kurser, kurspaket och program.
Regel - Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå läsåret 2021-2022
Regeln anger särskilda urvalsgrunder för antagning till kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade.
I handläggningsordningen beskrivs processen för hur en person kan ansöka om och få beslut om validering av reell kompetens när det gäller behörighet till en sökt utbildning. Den ska fastställa en hållbar process för hanteringen av ansökningar om behörighet genom reell kompetens.
Handläggningsordning för validering av behörighet genom reell kompetens
Den lokala examensordningen klargör vilka lokala regler som gäller för examen som utfärdas vid Umeå universitet.
Regel - Lokal examensordning vid Umeå universitet 2007 års bestämmelser
Här finns de aktuella lokala examensbeskrivningarna vid Umeå universitet.
Här beskrivs lokala regler för examen vid Umeå universitet enligt 1993 års bestämmelser. Den gäller för studenter som har påbörjat sina studier före 1 juli 2007 och slutfört den sista kursen för examen senast 30 juni 2015. För studenter som har påbörjat sina studier efter 1 juli 2007 gäller "Regel - Lokal examensordning vid Umeå universitet 2007 års bestämmelser".
Lokal examensordning vid Umeå universitet 1993 års bestämmelser
Denna handläggningsordning beskriver processen för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla kurser, lokal examensbeskrivning, utbildningsprogram och huvudområden vid Umeå universitet. Syftet med handläggningsordningen och därtill kopplade dokument är att bidra till kvalitetssäkring av universitetets utbildningsutbud.
I handläggningsordningen beskrivs processen för hur en student kan ansöka om och få beslut om tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå när det gäller utbildning vid Umeå universitet. Handläggningsordningen beskriver också hur Umeå universitet på ett transparent och rättssäkert sätt ska behandla en ansökan fram till beslut. Den beskriver även Umeå universitets interna ansvarsfördelning i processen och den sökandes rätt att överklaga.
Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå
Reglerna syftar bland annat till att klargöra vad som gäller beträffande innehållet i inofficiella dokument som företrädare för universitetet kan komma att dela ut i samband med att en utbildning avslutas.
Regler för inofficiella dokument om genomgången utbildning
Denna handläggningsordning behandlar de bestämmelser som styr Umeå universitets hantering av överklaganden och grundas på förvaltningslagen (2017:900) – FL - och bestämmelser som följer av den.
Handläggningsordning för överklaganden vid Umeå universitet
Instruktionen anger antagningsrådets samt examensrådets sammansättning, uppdrag och arbetsformer.
Instruktion för antagningsråd och examensråd vid Umeå universitet
Rektors beslut avseende universitetets sommarkurser läsåret 2021 till följd av covid-19.
Umeå universitets sommarkurser 2021
Exempel på områden som regleras i dokumentet är kodade tentamensskrivningar, anmälan till tentamen, hur tentanden ska styrka sin identitet, vilka typer av personliga tillhörigheter och hjälpmedel som får tas med samt disciplinåtgärder för försök till fusk eller störande av ordning.
Regler och riktlinjer för salstentamen
Tentamensservice och berörda institutioner har ansvar för olika saker när det gäller salstentamen. Hur ansvaret är fördelat beskrivs i den här handläggningsordningen, som är ett komplement till Regler och riktlinjer för salstentamen.
Handläggningsordning för salstentamen
Regelverket syftar till att tydliggöra och rättssäkra betygssättning och examination vid Umeå universitet. I dokumentet finns bland annat regler och rutiner för examinator, betyg, obligatoriska utbildningsmoment, anpassad examinationsform och omprov.
Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå
I regelverket definieras regler för praktikplacering samt bidrag och ersättningar till studerande för merkostnader vid praktik och studieresor.
Regler för praktik och studieresor vid Umeå universitet
Här regleras hur scheman, registrering, studieuppehåll, studieavbrott, utlämning av prov samt inrapportering och publicering av provresultat ska hanteras vid Umeå universitet.
Regler för studieadministration på grund- och avancerad nivå
Syftet med strategin är att Umeå universitet ska uppfylla ambitionerna i Vision 2020 rörande utbildningarnas kvalitet, lärares pedagogiska kompetens och tillgången till flexibla lärandemiljöer. Den berör alla anställda med koppling till undervisningsverksamhet, samt studenter.
Umeå universitets policy för e-lärande
Handläggningsordningen innehåller följande delar: • Två processbeskrivningar som utgår från efterfrågestyrd respektive utbudsstyrd uppdragsutbildning • Uppdragsutbildning – planering och genomförande • Förteckning över det regelverk som styr uppdragsutbildning
Handläggningsordning för uppdragsutbildning vid Umeå universitet
Beskriver hur misstänkt fusk mm ska hanteras från anmälan till beslut och vilka konsekvenser en eventuell avstängning av student i anledning av fusk kan ge upphov till.
Handläggningsordning för disciplinärenden
Dokumentet anger vilka regler som gäller för ljudupptagning, fotografering och filmning mm vid föreläsningar, seminarier och andra undervisningssituationer vid Umeå universitet.
Regler för ljudupptagning, fotografering och filmning mm i samband med undervisningssituationer
Här beskrivs processen för hur studenter ska ansöka om och få beslut om stöd, vilka stödåtgärder som erbjuds och universitetets interna ansvarsfördelning för stöd- och anpassningsåtgärder till studenter med funktionsnedsättning.
Handläggningsordning för stöd till studenter med funktionsnedsättning
I regeln beskrivs principer för studenters eventuella kostnader för att delta i utbildning vid Umeå universitet.
Kostnader för studenter vid Umeå universitet – regler och riktlinjer
Här beskriver vårdgivaren Umeå universitet det systematiska arbetet för att utveckla och säkra Studenthälsans kvalitet, med målet att minimera risken för vårdskador.
Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete – Studenthälsan, Umeå universitet
Dokumentet fastställer ramarna för Studenthälsans uppdrag och tydliggör inriktningen för verksamheten.
Inriktning av arbetet med studenthälsovården vid Umeå universitet
Följande regler anger formerna för att ge studentsammanslutningar ställning som studentkår perioden 1 juli 2019 till och med 30 juni 2022. Dokumentet anger bestämmelser om ansökningsförfarande, uppföljning av studentkårernas verksamhet samt ekonomisk ersättning till studentkårer.
Regler för att ge studentsammanslutningar ställning som studentkår perioden juli 2019 - juli 2022
Här beskrivs hur studenter och personer som avser påbörja en utbildning ska ges tillgång till studievägledning i enlighet med högskoleförordningen (1993:100). För att säkra en likvärdig kvalitet och tillgänglighet för hela universitetet definieras studievägledarrollen samt vilka ansvarsområden som studievägledare har på de olika organisatoriska nivåerna.
Handläggningsordning för studievägledning
Dessa regler för studentinflytande bygger på uppfattningen om att all verksamhet som rör utbildning vid Umeå universitet ska baseras på samarbete mellan universitets personal och studenter. Detta samarbete ska i sin tur bygga på ett ömsesidigt förtroende och ansvarstagande. Reglerna utgår från den lagstiftning som finns kring studentinflytande och studentmedverkan och syftar till att konkretisera vad detta innebär vid Umeå universitet. Den praktiska tillämpningen sker dock i det dagliga arbetet vid de olika organisationsnivåerna.
Regler för studentinflytande vid Umeå universitet
Det här är regler för gymnasieelevers möjlighet till parallelläsning vid Umeå universitet.
Lokala regler för gymnasieelevers parallelläsning vid Umeå universitet
Umeå universitets regler för utformning av kursplaner och kurslitteratur kompletterar det som står i högskoleförordningen och bygger på SUHF:s rekommendationer. En kursplan innehåller alltså regler som är generellt tillämpbara och bindande för både högskolor och studenter. Det här regelverket innehåller regler och riktlinjer för vad som ska finnas med i en kursplan och litteraturlista. Här beskrivs också hur arbetet med kursplaner och kurslitteratur i Umeå universitets kurs- och utbildningsdatabas, Selma, ska gå till.
Regler för kursplaner och litteraturlistor på grund- och avancerad nivå
Dokumentet innehåller regler om utbildningsplaner som fastställs vid Umeå universitet. Syftet är att säkerställa en rättssäker och universitetsgemensam process för inrättande och revidering av utbildningsplaner.
Regler för utbildningsplaner på grundnivå och avancerad nivå
Denna handläggningsordning beskriver Umeå universitets interna process för arbetet med Universitetskanslersämbetets (UKÄ) utbildningsutvärderingar och omfattar dels utbildning på grundnivå och avancerad nivå, dels utbildning på forskarnivå. Andra typer av granskningar som ingår i UKÄs nationella kvalitetssäkringssystem hanteras i annan ordning vid Umeå universitet och omfattas inte av denna handläggningsordning.
Handläggningsordning för externa utbildningsutvärderingar (UKÄ)
Syftet med denna handläggningsordning är att tydliggöra roll- och ansvarsfördelning vid examensarbetskurser. Handläggningsordningen är gemensam och gäller för hela Umeå universitet. Fakulteter liksom institutioner bör med denna som grund utarbeta ytterligare preciseringar som är anpassade till specifika kurser. Handläggningsordningen utgår från regler fastställda av rektor.
Handläggningsordning för examensarbeten
Umeå universitetet ska i enlighet med samarbetsavtalet med Riksidrottsförbundet och Riksidrottsuniversitetet (RIU) möjliggöra kombinationen av elitidrott och studier. I detta dokument redogörs Umeå universitets policy gällande kombinationen elitidrott och studier. Policyn utgår ifrån Riksidrottsförbundets nationella riktlinjer för elitidrottares dubbla karriärer. Den elitidrottande studenten skriver ett elitidrottsavtal med universitetet via Idrottshögskolan vid Umeå universitet. I detta avtal preciseras både universitetets och studentens åtaganden. Avtalet är nyckeln till att få åtnjuta policyn för möjligheten av kombinationen elitidrott och studier. Respektive institution/enhet ansvarar för att skapa möjligheter för elitidrottare att få anpassade studier vad gäller bland annat föreläsningar, studietakt och tentamina.
Policy – Dubbla karriärer, elitidrott och studier vid Umeå universitet
Umeå universitet har ett sammanhållet kvalitetssystem för utbildning som är integrerat i lärosätets verksamhetscykel. Kvalitetssystemet bygger på nio aktiviteter som stödjer, utvecklar och synliggör det systematiska kvalitetsarbetet. Aktiviteterna omfattar sammantaget universitetets samtliga organisatoriska nivåer och genomförs i olika tidscykler. Detta dokument beskriver dessa aktiviteter och hur de bidrar till såväl kvalitetsutveckling som kvalitetssäkring.
Kvalitetssystem för utbildning
Föreliggande regler anger vilka datum som gäller vid Umeå universitet för terminstider och läsårets förläggning samt vilka dagar som bör vara undervisnings- och examinationsfria. Reglerna följer Sveriges universitets- och högskoleförbunds (SUHF) rekommendationer gällande terminstider och läsårets förläggning.
Regler för läsårets förläggning (terminstider) samt undervisningsfria dagar
Strategin anger färdriktning för utbildningens internationalisering vid Umeå universitet och ska fungera som ett stöd vid prioritering och verksamhetsplanering av internationalisering av utbildning vid Umeå universitet.
Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning
Enligt förordning (2010:543) om anmälningsavgift och studieavgift vid universitet och högskolor (studieavgiftsförordningen) ska en högskola ta ut en studieavgift för utbildning på grundnivå och avancerad nivå av den som inte är medborgare i EES eller i Schweiz. Regeln beskriver Umeå universitets hantering av dessa avgifter, bl a angående fastställande av studieavgifter, betalningsvillkor, och villkor för återbetalning.
För att ständigt förbättra kvaliteten i Umeå universitets utbildningsutbud sker det kontinuerliga förändringar vad gäller program, kurser och huvudområden. Dokumentet beskriver hur man går tillväga för att skapa nya, ställa in, göra uppehåll i eller avsluta program och kurser vid Umeå universitet. Hur nya huvudområden inrättas eller befintliga avslutas beskrivs också i handläggningsordningen. Dokumentet går även internt under benämningen Fakir.