Forskargrupp Forskargruppen i ansvarsfull AI bildades för att studera de etiska och samhälleliga effekterna av AI, och samtidigt stödja beslutsfattare genom att utveckla verktyg och metoder för att mildra negativa effekter.
Vi studerar den etiska och samhälleliga effekten av AI genom utvecklingen av verktyg och metoder som designar, övervakar och utvecklar pålitliga AI-system och applikationer.
Vår forskning handlar inte bara om utvecklingen av intelligenta system utan också om att förstå effekterna av deras användning på våra samhällen. Vi arbetar för att säkerställa den etiska tillämpningen av artificiell intelligens (AI), både genom offentligt engagemang och frekvent interaktion med politiska beslutsfattare, och genom att underlätta konstruktionen av ansvarsfull AI. Vårt mångsidiga tvärvetenskapliga forskningsprogram syftar till att hjälpa alla relevanta aktörer att få tillgång till medel och verktyg för att utveckla, distribuera, driva och styra system, samtidigt som alla etiska, juridiska och socioekonomiska konsekvenser beaktas.
AI -forskargrupperna vid Institutionen för datavetenskap, Umeå universitet, har inrättat ett Visiting Fellowship-program för att främja utvecklingen av kontakter med internationella forskare (minst 5 år efter doktorsexamen). Detta stipendium är ett spännande tillfälle för forskare att besöka institutionen, bidra till dess akademiska liv och bilda nya samarbeten. Fokus för stipendiet ligger på effekterna av artificiell intelligens, i vid bemärkelse, en nyckelstyrka och enande egenskap hos AI -klustret, eller på ett väsentligt intresseområde inom AI -klustret.
Förslag på samarbetsforskning med medlemmar i AI -klustret är särskilt välkomna. Sökande uppmanas därför starkt att engagera sig i interaktion med medlemmarna i klustret innan de skickar in sin ansökan om besökande stipendieprogram. Vi räknar med att stödja 3 till 5 stipendier per år.
Ansökningar om besöksstipendium är för närvarande stängda. Meddelanden för stipendiater hösten 2020/vintern 2021 tillkännagavs i maj 2020.
Stipendiater för 2020/2021 är:
• Hans Weigand, Nederländerna (uppskjuten till 2021)
• Rui Prada, Portugal (skjutas upp till 2021)
• Mark Klein, USA
• Hans van Ditmarsch, Frankrike
• Aurelie Clodic, Frankrike
• Catriona Kennedy, Storbritannien
• Stephen Cranefield, Nya Zeeland
Efter pandemin är det på fredag 20 maj dags igen att tävla om ära och berömmelse med egenbyggda robotar.
I sin avhandling visar Timotheus Kampik matematiska resonemangsmetoder för autonoma intelligenta system.
Portugals ambassadör besöker universitetet och WASP-HS.
Ytterligare ett startup företag med grund från Umeå universitet har kvalat in på AI-topplista.
AI-forskare ger sin syn på digital brottslighet.
Umeåforskare får 1,5 miljoner kronor för forskning om AI-system och etiska och sociala värden.