Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 29 maj 2020)

Nyheter från Arktiskt forskningscentrum

Arcums föreståndare har ordet
Publicerad: 29 maj, 2020

Peter Sköld, föreståndare för Arcum, ger en uppdatering om situationen för arktisk forkning under COVID-19.

Landskapet bestämmer hur vattendrag bör restaureras
Publicerad: 27 maj, 2020

Restaureringar i vattendrag som planeras på landskapsnivå leder till de bästa resultaten.

Konferensrapport - COVID-19 in the Arctic
Publicerad: 25 maj, 2020

Peter Sköld, föreståndare för Arcum, var panelist på en stor virtuell konferens om COVID-19 i Arktis.

Geologistudenter skickades ut på virtuell glaciärexkursion
Publicerad: 20 maj, 2020

Universitetslektor Lina Polvi Sjöberg skickade sina studenter på VR-exkursion i bergslandskap.

Gäddor orsakar artbildning i norrländska sjöar
Publicerad: 19 maj, 2020

Studie i Evolution Letters tyder på att gäddor gör att sikbestånden i våra stora sjöar börjar dela upp sig.

Antalet verksamma vid Umeå universitet tredubblas över en natt
Publicerad: 19 maj, 2020

På internationella bidagen 20 maj inviger Umeå universitet i samarbete med Akademiska Hus tre bikupor.

Tolv forskare beviljades Arcums strategiska medel
Publicerad: 15 maj, 2020

Nu är Arcums strategiska resursutlysning färdig för VT2020.

IASSA Council uttalande om COVID-19
Publicerad: 16 apr, 2020

IASSA:s styrande råd släppte den 15:e april ett uttalande om COVID-19 situationen i Arktis.

Inte enbart temperatur styr nedbrytning i Arktis
Publicerad: 14 apr, 2020

Nature Communications: Frånvaron av daggmask kan förklara varför kväve är en bristvara för växter i Arktis.

Ny artikel om urfolksdiplomati
Publicerad: 14 apr, 2020

Samarbete i urfolksforskningen mellan Sverige och Australien i nypublicerad artikel om urfolksdiplomati.

Nya rapporter från Arcum-affilierade forskare
Publicerad: 30 mar, 2020

Läs om vad Arcums strategiska medel möjliggjort för våra affilierade forskare, i tre nya rapporter.

Peter Sköld omvald ordförande i UArctics styrelse
Publicerad: 18 mar, 2020

Arcums föreståndare blir under ytterligare tre år UArctics ordförande

Ny publikation: Handbook of Arctic Security
Publicerad: 13 mar, 2020

Nu släpps en ny handbok of arktiska säkerhetsfrågor.

Ekologisk forskning och samarbete med lokalbefolkning och urfolk
Publicerad: 12 mar, 2020

På Umeå Arktiska Seminarie i mars bjöds på diskussioner om samarbeten med lokalbefolkning och urfolk.

Ny svensk Arktisambassadör
Publicerad: 09 mar, 2020

Peter Sköld reste i början av Mars till Stockholm för att bland annat träffa Sveriges nya Arktisambassadör.

Besök från nytt kinesiskt Arktiskt Centrum
Publicerad: 05 mar, 2020

Under torsdagen 5:e mars besöktes Arcum av Professor Feng Qu, från Arctic Studies Center Liaocheng University.

Sametinget sammanträdde i Umeå
Publicerad: 24 feb, 2020

Under vecka åtta sammanträdde svenska Sametinget på Hotell Scandic Plaza i Umeå.

Årligt möte för Arktiskt Tuberkuloscentrum
Publicerad: 11 feb, 2020

7 februari anordnade Tuberkuloscentrum Norr/TB Center Arctic  sitt årliga regionala möte om Tuberkulos på NUS.

Arcums första livesända arktiska seminarie
Publicerad: 07 feb, 2020

För årets första upplaga av Umeå arktiska seminarie (UAS) gästade Dalia Abdelfattah och Krishna Kumar.

Internationellt forskarteam larmar om ökande växtlighet i Arktis
Publicerad: 07 feb, 2020

Forskare tar sig an drönar- och satellitteknik för att studera hur klimatförändringar gör Arktis grönare.

Arcum deltog på firande av samiska nationaldagen
Publicerad: 06 feb, 2020

Med sol och blå himmel firades samernas nationaldag in på Umeå universitet. Arcum var självklart på plats.

Forskningsmöte - Vilt, vackert och världskänt biosfärsområde
Publicerad: 31 jan, 2020

Arcum arrangerade uppstartsmöte om tvärvetenskapliga forskningsinitiativ i biosfärområdet.

Girjasdomen ger en ny pusselbit till forskningen
Publicerad: 30 jan, 2020

"Girjasdomen får jättestor betydelse för mitt jobb som forskare", säger Malin Brännström.

Arcum organiserar populär resa till Ryssland
Publicerad: 17 jan, 2020

Arktiskt centrum visar vägen inom universitetet genom att organisera hållbart resande till ICASS X.

Rapporter från mottagare av Arcums strategiska medel
Publicerad: 17 dec, 2019

Under höstterminen 2019 har vi på Arcum fått in flera olika rapporter från våra affilierade forskare.

Diskussioner om hållbarhet, hälsa och ekosystem på UAF2019
Publicerad: 16 dec, 2019

Årets upplaga av Umeå Arctic Forum bjöd på mångsidiga diskussioner om framtiden i norra Sverige.

Gå som en pingvin i halkan, tipsar professor
Publicerad: 11 dec, 2019

Det går att minska risken för benbrott i decemberhalkan - genom att gå som en pingvin, tipsar professor.

Mottagare av Arcums strategiska medel HT2019
Publicerad: 10 dec, 2019

Nu har terminens mottagare av strategiska medel beslutats av Arcums styrelse.

Rapport: UAS december 2019 med Mats Johansson
Publicerad: 10 dec, 2019

På årets sista arktiska seminarium berättade Mats Johansson om två olika projekt inom datavetenskap.

Nästan fullsatt för The Grizzlies
Publicerad: 25 nov, 2019

Urfolksfilmen The Grizzlies lockade till stor publik på bio Abelli i november. Arcum var en av arrangörerna.