Huvudmenyn dold.

Nyheter från Arktiskt centrum

Välkommen till SEE hållbarhetsvecka 2021
Publicerad: 16 sep, 2021

Hållbarhetsveckan vill låta dig känna, prata, smaka och nätverka under en hel vecka eller bara en kort stund

Urbana Arktis
Publicerad: 26 aug, 2021

Arctic Five anordnade i augusti Urban Arctic för doktorandstudenter

Forskar om rötters viktiga roll i arktiska ekosystem
Publicerad: 22 jun, 2021

Gesche Blume-Werry får åtråvärd bitr. lektorstjänst som gör att hon kan återvända till sitt älskade Arktis.

Arcum söker föreståndare till arktisk forskarskola
Publicerad: 21 jun, 2021

Du som har en tillsvidareanställning som lektor eller professor vid UMU är välkommen att söka senast 31/8

Arcums utlysning av medel för våren 2021
Publicerad: 26 mar, 2021

Arcums strategiska resurser öppen för ansökan

Arktis lokala röst
Publicerad: 25 mar, 2021

Arktiska kommunalråds forum vill att värna det arktiska folkets värderingar, mål och intressen.

Rapport om renskötsel med stödutfodring
Publicerad: 19 feb, 2021

Rapporten som 'UAS feb 2021: Renskötsel med stödutfodring' baserades på finns här tillgängliga

Höga utsläpp av växthusgaser från sibiriska inlandsvatten
Publicerad: 05 feb, 2021

Umeåforskare visar att kolutsläppen från floder och sjöar överstiger kolexporten till Arktiska oceanen.

Hälsoforskning och samisk antologi på Jokkmokks vintermarknad
Publicerad: 04 feb, 2021

Tre av Arcums anknutna forskare på Jokkmokks anrika vintermarknad, som i år hålls digitalt

Nordisk kunskap om utmaningar med stödutfodring av renar
Publicerad: 03 feb, 2021

Väder och lite foderresurser försvårar för renen att hitta mat. Renskötare blir tvungna till stödutfodring.

Sammanställning av EU:s konsultation om sin arktiska strategi
Publicerad: 26 jan, 2021

Idag släpptes en sammanfattning av den offentliga konsultation som föregår EUs nya arktiska strategi

Arcum byter föreståndare
Publicerad: 21 jan, 2021

Sedan årsskiftet leder Niklas Eklund verksamheten då grundaren Peter Sköld efter 8 år klivit av

Näringsämnen styr hur fjällbäckar påverkas av global uppvärmning
Publicerad: 19 jan, 2021

Maria visar att låg koncentration av näringsämnen medför minskad primärproduktion i bäckarna.

Umeåforskare utsedd till fransk riddare
Publicerad: 22 dec, 2020

Palm-orden av graden riddare har tilldelats kost- och hälsoforskaren Lena Maria Nilsson vid Várdduo och Arcum.

Miljoner från Formas till arktiska forskare
Publicerad: 14 dec, 2020

6 Arcum affilierade forskare får sina forskningsprojekt finansierade av Formas under 2021–2024

Reportage

Hållbart för arktiska skogsägare
Biologisk mångfald har blivit viktigare för skogsägare i norr, men orsaken är ännu okänd.
Publicerad: 24 sep, 2021
Historisk expedition snart till ända
En av historiens mest omfattande biologiska studier av Arktiska oceanen börjar närma sig sitt slut.
Publicerad: 13 sep, 2021
Betydelsen av fjällvandringens måltider
Genom att studera fjällbilder och gå Kungsleden kommer Joachim Sundqvist ta reda på vad fjällvandrare äter.
Publicerad: 13 jul, 2021
Ett arktiskt äventyr
Isbrytaren Oden stävar snart mot Nordpolen. Ombord finns forskare som ska kartlägga livet i arktiska vatten.
Publicerad: 03 jun, 2021
Efterfrågar lokal förankring i nya arktiska strategin
Utrikesministern deltog under Umeå arktiska forum som hade fokus på Sveriges nya arktiska strategi.
Publicerad: 29 jan, 2021
Affilierad får nära 1 miljon i forskningsbidrag från Forte
Annika Nordström får 970 000 kr till ett planeringsprojekt om kompetensförsörjning för socialtjänst i glesbygd
Publicerad: 14 sep, 2020
Sveriges livsmedelsstrategi kritiseras i bok om matsäkerhet
Internationell forskningsantologi om livsmedelssäkerheten i Arktisområdet släpps idag
Publicerad: 10 sep, 2020
Umeåprofessor med i prestigefylld satsning på Arktisk hälsa
Läs Arcums intervju med Birgitta om hur de arktiska hälsofrågorna ska lyftas, och Umu:s unika arbete.
Publicerad: 23 mar, 2020
Ny bok om Arktis i barn- och ungdomslitteratur
Arcum har intervjuat Maria Lindgren Leavenworth, medredaktör till den nya boken om Arktiskt barnlitteratur.
Publicerad: 14 feb, 2020
Inför COP25 – "Större steg behöver tas"
"Ambitionerna måste höjas". Det budskapet ger Maria Nilsson angående klimatkonferensen COP25 i Madrid.
Publicerad: 04 dec, 2019
Brännande frågor om ett varmare Arktis
EU Arctic Forum samlade beslutsfattare och forskare i Aula Nordica för att diskutera Arktis framtid.
Publicerad: 04 okt, 2019
Framgångsrik start för Arcumstödd forskningsturné
Intervju med Jonas Ericson, kommunikatör, efter första eventet i Luleå.
Publicerad: 15 maj, 2019
Judith Sarneel
Judith Sarneel studerar klimatets påverkan på nedbrytning av organiskt material i jord - med hjälp av tepåsar.
Publicerad: 20 mar, 2018
Umeå är en del av Arktis
Vad är Arktis? Det finns många definitioner, men både Norrbotten och Västerbotten räknas in i svenska Arktis.
Publicerad: 02 jul, 2018