På CBRNE-centret knyter jag ihop min bakgrund inom biologi, speciellt molekylär- och mikrobiologi samt immunologi, med min erfarenhet av vetenskapsorganisation och projektledning.
Ända sedan jag flyttade till Sverige 1997 och fram tills jag började på Europeiska CBRNE-centret 2011 har jag forskat om naturlig immunitet och de molekylära interaktionerna mellan värd och patogen genom att använda mig av bananflugan Drosophila melanogaster som modellorganism. Min första station var Dan Hultmarks arbetsgrupp vid Stockholms universitet, som sedan flyttade till Umeå center för molekylär patogenes (sedermera integrerat i Institutionen för cell- och molekylärbiologi) vid Umeå universitet. Redan under denna tid började jag jobba på deltid med det man kan kalla vetenskapsorganisation. I mitt fall betydde det ett par år som programansvarig för universitetets Biomedicinska forskarskola. Därefter följde en period på Institutionen för klinisk mikrobiologi, där jag i samarbete med Anders Sjöstedts grupp fokuserade min forskning på värd-patogen interaktioner vid harpest (tularemi). Samtidigt organiserade jag gruppens internationella, USA-finansierade projekt för framtagande av ett vaccin mot harpest.
Med dessa erfarenheter i bagaget och kunskapen om att en farligare variant av harpest än den vi känner från Sverige räknas som ett potentiellt biologiskt vapen, kändes flytten till Europeiska CBRNE-centret som en naturlig utveckling av min karriär. Sedan dess har jag medverkat i olika roller i både fleråriga projekt och mer kortvariga uppdrag samt utvidgat min ”B”-horisont med de andra bokstäverna i ”CBRNE" och med krisberedskapsplanering i allmänhet. Vägen från nyfiken grundforskning till alltmer tillämpad forskning och utveckling för bättre samhällsskydd har varit och är en spännande, lärorik resa.
Akademiska titlar:
Dr. rer. nat. (Freie Universität Berlin 1994)
Docent i molekylärbiologi (Umeå universitet 2007)