Mitt forskningsintresse handlar om identitetskonstruktioner och maktrelationer inom främst föreningsidrotten och idrott och hälsa med fokus på genus och jämställdhet, mångfald och jämlikhet.
I maj 2014 fick jag ett forskningslektorat som en del i Umeå universitets satsning på att utveckla området Specialpedagogik vid Umeå skolans utbildning. Tjänsterna omfattar forskning (80%) och undervisning (20%) under fyra år och syftade till att stärka Umeå universitets position inom forskning och undervisning inom specialpedagogik. För närvarande är jag koordinator för tvärvetenskaplig forskningssamarbete för specialpedagogik vid Umeå universitet och en teammedlem i DISLIFE-forskningsprojektet Livskraftiga funktionshinder: Livslopp och möjlighetsstrukturer över tid, ledd av professor Lotta Vikström: http://www.idesam.umu.se/english/research/research-projects/dislife/
Mina forsknings- och undervisningsintressen är identitetskonstruktioner och maktrelationer inom området sport och specialpedagogik med särskild hänsyn till förmåga, funktionshinder, kön och jämställdhet.
Min doktorsavhandling behandlar den komplexa interaktionen av diskurser om kön, (o)förmåga och sport och illustrerar hur dessa fungerar i kontexten av rullstolsracing. En digital kopia av avhandlingen kan laddas ner på: https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:141458/FULLTEXT01.pdf
Jag är även gruppmedlem i programrådet för Speciallärar- och Specialpedagogikprogrammet.
Om du är intresserad av min undervisning eller forskning, använd e-postadressen ovan. De flesta publikationerna nedan kan erhållas via e-post.
I poddavsnitt 52 berättar forskaren Kim Wickman om utformningen av undervisningen i ämnet idrott och hälsa.
Kim Wickman är en av de externa forskarna som tagit fram rapporten.
Resan mot likvärdig idrott. Arrangörer: Stockholms idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.
Inspirationsvideo med Kim Wickman.