Tjänstedesign

  • Antal högskolepoäng 15 hp
  • Nivå Grundnivå fortsättningskurs
  • StarttidHösttermin 2024

Om kursen

Kursen fokuserar på tjänstedesign ur ett industridesignperspektiv, och har som övergripande mål att introducera hur designmetoder kan användas inom tjänsteutveckling för att utveckla hållbara, ändamålsenliga och effektiva tjänster med ett genomgående användarfokus. Genom kursen löper ett projektarbete, i vilket designprocessens steg och metoder inom tjänstedesignområdet introduceras och relateras till fysisk miljö, varumärkeshantering och användarupplevelse.

Under kursen arbetar studenterna i projektgrupper för att analysera och utveckla en tjänst så att den blir såväl attraktiv som socialt hållbar och inkluderande. Centralt är att introducera hur designmetoder kan användas för att kartlägga och förstå användares drivkrafter och behov, och omvandla dessa till konkreta koncept för tjänste-, produkt- och miljöutveckling. En stark tyngdpunkt ligger på att öva metoder för användarcentrerad dokumentation, idégenerering, utvärdering och konceptutveckling, liksom på metoder för att visualisera processer, idéer och koncept såväl manuellt som datorstött under projektets olika stadier.

Vissa föreläsningar kan ske på engelska.

Kontaktformulär

Tack! Ditt ärende/fråga har skickats.

Ladda om sidan om du vill ställa en ny fråga.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).

Kontaktpersoner för kursen är:
Birgitta Sundberg (utbildningssamordnare), Adrian Löwander (Institutionsadministratör)

Anmälan och behörighet

Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.

Läs om att välja kurs inom program.

Bra att veta

Allmän studievägledning

Osäker på vad du ska läsa eller hur du ska planera dina fortsatta studier? Prata med oss!

Bygg din egen utbildning

Kombinera fristående kurser och designa din egen utbildning till en examen.

Läsa program eller kurs?

Visst vet du att både program och fristående kurser kan leda till samma examen.

Viktiga datum

När kommer antagningsbeskedet? När måste jag svara? Se de datum som gäller för din anmälan och läsåret.

Kommer jag in?

Mycket beror på om du har rätt behörighet och hur många andra som söker samma utbildning.

Läsa på universitet – så funkar det

Hur är det att plugga? Vad är skillnaden mellan universitet och gymnasiet?