Nyheter från institutionen

Forskare uppmanar till ändring av EU:s regler för växtförädling
Publicerad: 25 jul, 2019

I ett öppet brev till EU-parlamentariker och regeringen uppmanar forskare till ändring av EU:s GMO-lagar.

Växtprofessor Markus Schmid utsedd till Wallenberg Scholar
Publicerad: 25 mar, 2019

Professor Markus Schmid, är ny Wallenberg Scholar och får 18 miljoner över 5 år i anslag för fri forskning.

Två forskare vid Umeå universitet utses till Wallenberg Scholars
Publicerad: 25 mar, 2019

Lotta Vikström och Markus Schmid tilldelas 18 miljoner vardera av Wallenbergstiftelserna för fri forskning.

Förklarar bladets form med hjälp av systembiologi
Publicerad: 19 mar, 2019

Med systembiologiska metoder har Barbara Terebieniec identifierat gener som kontrollerar bladform i asp.

Prisregn över Umeå Plant Science Center
Publicerad: 18 mar, 2019

Den skandinaviska växtforskarorganisationen SPSS prisar tre framstående forskare från UPSC.

Växtprofessor tilldelas Umeå universitets förtjänstmedalj
Publicerad: 01 mar, 2019

Senior professor Marianne Sommarin tilldelas Umeå universitets förtjänstmedalj 2019.

En kvarts miljard till skoglig forskning
Publicerad: 17 jan, 2019

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar 280 Mkr på skoglig forskning vid SLU och Umeå universitet.

Om ett träd faller i en skog, kan det lyfta sig uppåt?
Publicerad: 27 dec, 2018

Bernard Wessels visar att träd som inte upplever etylensignaler har problem att lyfta sig uppåt.

Umeåforskare ny ledamot i Vetenskapsrådets ämnesråd natur/teknik
Publicerad: 13 dec, 2018

Professor Åsa Strand har valts till ledamot i ämnesrådet för natur- och teknikvetenskap.

Klimatförändring utmanar granen och dess mikroorganismer
Publicerad: 26 nov, 2018

Klimatförändringar inverkar på granens vitalitet och även svampar och bakterier som lever i symbios med träd.

Aspens hela genuppsättning kartlagd (till slut)
Publicerad: 29 okt, 2018

En internationell grupp forskare har kartlagt alla gener hos trädet asp, ett projekt som tagit närmare tio år.

Aspens klimatanpassning gick snabbare än väntat
Publicerad: 13 aug, 2018

Under aspens vandring norrut har den anpassat lövfällning och invintring till dagslängdsrytm och klimat.