Huvudmenyn dold.

Avhandling: Äldre trivs i trygghetsboende trots sämre hälsa
Publicerad: 22 sep, 2021

Äldre i trygghetsboende har sämre hälsa och lägre funktionsnivå men rapporterar ändå högre nivå av trivsel.

Nytt råd för artificiell intelligens och autonoma system
Publicerad: 30 aug, 2021

Rådet MAI verkar för att stärka fakulteten inför en framtid där AI kommer spela en avgörande roll.

Avhandling om medikalisering av barnafödande ur genusperspektiv
Publicerad: 10 jun, 2021

Konsekvenser av igångsättning av förlossning, värkstimulerande medel och ryggbedövning analyseras.

Avhandling om trivsel bland äldre på vårdhem
Publicerad: 01 jun, 2021

Utforskning av trivsel på vårdhem ger möjligheter att förstå och främja positiva upplevelser för äldre.

Samhörighet viktig för samer vid livets slut
Publicerad: 24 maj, 2021

Att vara tillsammans och bevara det som är bekant från det dagliga livet är viktigt för samer vid livets slut

Digital teknik ger förenklad bild av hälsa och prestation
Publicerad: 18 maj, 2021

Tekniken påverkar vår syn på oss själva och ger en ofullständig bild av kroppen, visar en ny avhandling.

Dekan, prodekan och en vicedekan Medicinska fakulteten
Publicerad: 16 feb, 2021

Dekan, prodekan och en vicedekan har blivit utsedda för kommande mandatperiod vid Medicinska fakulteten.

85+ i folkhälsoenkät efter kritik från Umeåforskare
Publicerad: 10 feb, 2021

Även personer som är 85 år och uppåt är med i Folkhälsomyndighetens enkät som går ut i dagarna.

Situationsmedvetenhet viktigt i vården
Publicerad: 25 jan, 2021

Förmåga att tolka information, prioritera och agera i akutvården kan förbättras med en särskild utbildning.

Regionaliserat läkarprogram – en lyckad satsning!
Publicerad: 22 jan, 2021

2011 startade Umeå universitet landets första regionaliserade läkarprogram. 10 år senare - hur har det gått?

Tvärvetenskap och patientkontakt kan rusta för kommande kriser
Publicerad: 29 dec, 2020

Doktorander i forskarskola vill se mer tvärvetenskap och ökat kunskapsutbyte för att förbättra vården.

Många Umeåforskare i världseliten
Publicerad: 15 dec, 2020

Drygt 60 forskare vid Medicinska fakulteten hör till världens två procent mest inflytelserika.

Lilla Nobeldagen firades digitalt
Publicerad: 11 dec, 2020

På Nobeldagen 10 december firades för femte året i rad även "Lilla Nobeldagen" i Umeå.

Umeå i topp när VR ger virusmiljoner
Publicerad: 07 dec, 2020

Umeå får 24 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för forskning kring virus eller virusorsakade tillstånd.

Nytt läkarprogram får grönt ljus
Publicerad: 11 nov, 2020

Umeå universitet har fått klartecken att starta ett nytt 6-årigt läkarprogram nästa höst.

Avhandling: Polis ger förstahjälpen till trafikskadade i Tanzania
Publicerad: 28 okt, 2020

Hierarkisk struktur inom polisen försvårar för yngre poliser att tillämpa förstahjälpen, visar avhandling.

Clinicum Betula – ett toppmodernt kliniskt träningscentrum öppnar
Publicerad: 27 aug, 2020

Clinicum Betula är utrustat med avancerad teknik och autentiska miljöer för träning i praktiska färdigheter.

Elastografi med ultraljud tillförlitlig metod vid leversjukdom
Publicerad: 20 apr, 2020

Att undersöka leverns stelhet med ultraljud är en riskfri metod som enkelt kan göras mer tillförlitlig.

Många studenter i norr vill förstärka vården
Publicerad: 19 mar, 2020

Intresset är stort från studenter att rycka in och förstärka sjukvården inför ökad belastning med corona.

Implementering av familjecentrerat förhållningssätt i hemsjukvård
Publicerad: 14 maj, 2019

Susanna Pusa har studerat utbildning av sjuksköterskor i familjecentrerade samtal för hemsjukvård.

VFU för sjuksköterskestudenter
Publicerad: 19 feb, 2019

Umeå universitet gör ett förtydligande i samband med oklarheten gällande VFU för sjuksköterskestudenter.

9 miljoner till cancerforskning från Sjöbergstiftelsen
Publicerad: 19 dec, 2018

Per Fransson och Daniel Öhlund får 9 miljoner kronor till forskning om cancer i bukspottkörteln.

Socialt stöd viktigt för fysisk aktivitet vid medfött hjärtfel
Publicerad: 03 dec, 2018

Omgivningens attityd har betydelse för att stötta personer med medfött hjärtfel till fysisk aktivitet.